Ja takk, begge deler.

Dagen nærmer seg da du må lage vertikale videoer. Du har kanskje laget kvadratiske videoer til Facebook og Instagram i tillegg til de horisontale for nettsiden. Klarer vi alt dette med mobil som kamera?

Høyde og bredde? Kan vi ta et vertikalt utsnitt av et horisontalt bilde, eller blir kvaliteten for dårlig? Det horisontale utsnittet strekkes for å fylle skjermen på telefonen og blir litt grøtete i de små detaljene.

Høyde og bredde? Kan vi ta et vertikalt utsnitt av et horisontalt bilde, eller blir kvaliteten for dårlig?

Det horisontale utsnittet strekkes for å fylle skjermen på telefonen og blir litt grøtete i de små detaljene.

Noe skjer:

Plattformene legger opp til vertikale videoer i sine nye kanaler.

 • Facebook lover at (vertikale) Stories er større enn feeden i løpet av 2019.

 • Instagram har lansert IGTV som ikke akkurat ligger horisontalt. (Har noen klart å få gode visningstall der, forresten?)

 • Youtube lar deg nå laste opp vertikal video uten å fylle ut på sidene og gjøre den horisontal først.

 • Snap har alltid vært vertikal.

Men samtidig skal flere av oss fremdeles lage horisontale videoer til nettsider, Youtube eller Vimeo av de samme opptakene.

What to do? Skal vi filme alt to ganger? En gang vertikalt og en gang horisontalt? Eller kan vi ta et vertikalt utsnitt av det horisontale opptaket? Er opptakene vi gjør med mobilkameraet gode nok for slike utsnitt?

Konklusjonen først:

Ja, det går fint å ta utsnitt

Om du velger beste kvalitet i kamera-innstillingene (se under) vil den vertikale videoen være av en helt grei kvalitet i de fleste tilfellene.

Slik gjør du (om du har iPhone 6, iPhone 6 Pluss eller nyere)

Horisontal til vertikal. Her ser du hvordan en video “blåses opp” til å dekke hele skjermen.

Åpne «Innstillinger», gå til «Kamera», velg «Ta opp video», velg «4K ved 30bps». Du kan også velge «4K ved 60bps» (bare de nyeste modellene) som gir deg jevnere bevegelser i videoen.

4K lager større videofiler enn 1080, men om du også velger Apples nye videokompresjon HEVC (High Efficiency Video Coding), også kjent som H.265, blir ikke telefonen fylt opp så fort:

Åpne «Innstillinger», gå til «Kamera», velg «Formater». Der har du valget mellom «Mest kompatibel» (det du alltid har brukt) og «High efficiency» (det du skal velge nå). «High efficiency» sparer plass uten at du taper kvalitet.

4K, høyde og bredde

Alle videoformater har en definert oppløsning, dvs detaljrikdom i videobildet. Om du tar et vertikalt utsnitt av ditt horisontale opptak og blåser det opp til å dekke hele skjermen, vil du oppdage at bildekvaliteten blir litt dårligere i de små detaljene i bildet.

Det horisontale videobildet dekker en tredjedel av telefonskjermen. Når du strekker bildet slik at det dekker hele skjermen, vil bildet bli mer grøtete.

 1080, 720 eller 4K. Det er kanskje ikke klart for alle hva disse tallene betyr? Tenk deg at videobildet er satt sammen av horisontale linjer. 1080 linjer vil kunne tegne små detaljer bedre enn bare 720 linjer. Stiller du mobilkameraet inn på 1080, får du derfor et mer detaljrikt bilde enn om det står på 720. 4K er neste nivå. Har du iPhone 6, 6 Pluss eller nyere kan du bruke dette formatet og få en firedobling av bildeinformasjonen i forhold til 1080.

Bare en ting til:

Tenk på det vertikale utsnittet når du komponerer det horisontale bildet. Det som ser fint ut i breddeformat, kan bli rart i et vertikalt utsnitt.

Horisontalt og fint. Når du filmer horisontalt bør du tenke på hvordan det vertikale utsnittet skal bli.

Horisontalt og fint. Når du filmer horisontalt bør du tenke på hvordan det vertikale utsnittet skal bli.

Vertikalt og litt trangt. Det er vanskelig å ha flere tanker i hodet mens du filmer. Her ble utsnittet kanskje litt trangt.

Vertikalt og litt trangt. Det er vanskelig å ha flere tanker i hodet mens du filmer. Her ble utsnittet kanskje litt trangt.

Konklusjon, om du skal lage videoer (med mobil) i både horisontal og vertikal versjon:

 • Gjør opptaki 4K-kvalitet

 • Bruk «High efficiency» formatet

 • Film horisontalt

 • Lag vertikal versjon

 • Tenk på vertikalt utsnitt når du filmer horisontalt.

Lykke til :-)

PS: Sjekk at apper og redigeringsprogram som er en del av arbeidsflyten din klarer å arbeide med den nye filtypen (HEVC). Gjør et testopptak som du åpner i programmene du bruker. Bare for sikkerhets skyld. Om HEVC-filene avvises, kan det hende du må oppdatere programvaren eller appen. Eller finne alternativer.

Husk at framtiden er vertikal – og horisontal :-)

 

VIDEOKURS: LAG VIDEO MED MOBIL

Jo Hjelle har bakgrunn som videojournalist i NRK og Bergens Tidende

Siden 2016 har han holdt videokurs for å hjelpe næringsliv og institusjoner i gang med å lage egne videoer til sosiale medier og nettsider.

Spennende ny mik for iPhone og Android

Sennheiser Memory mic kan være løsningen på flere problemer vi har med eksterne mikrofoner for mobilvideo.

PÅ ØNSKELISTEN? Memory mic fra Sennheiser.

PÅ ØNSKELISTEN? Memory mic fra Sennheiser.

(Dette er skrevet uten noen bindinger eller avtaler med Sennheiser eller noen andre. Om du skulle lure :-)

Den anerkjente produsenten Sennheiser kommer i disse dager med en ny mikrofon som kan vise seg å være enkel og grei.

Du bruker kanskje ekstern mikrofon når du filmer med telefonen? Enten står du der med en ledning mellom telefon og den som snakker, noe som begrenser rekkevidden din. Eller så har du kjøpt trådløs mikrofon og håper ingen forstyrrelser ødelegger opptaket.

Opp med hånden alle som har opplevd at telefonen ikke registrerer den eksterne mikrofonen, slik at lyden fra den interne mikrofonen kommer på opptaket i stedet.

Memory mic er en ny og kanskje mer pålitelig løsning. Opptaket blir gjort i selve mikrofonen i inntil fire timer, og blir «spleiset» med dine videoopptak etterpå.

Ut fra anmeldelsene jeg har lest, skal mikrofon og telefon snakke sammen via bluetooth før opptak, og så er det bare å sette i gang. Etterpå snakker de sammen igjen slik at lyd blir overført til telefonen.

Kamera starter og stopper mens mikrofonen gjør kontinuerlig opptak i fire timer. 

Sennheiser har også innledet et samarbeid med Filmic Pro for sin nye mikrofon. Memory mic skal være ekstra enkel i bruk sammen med denne kamera-appen. 

Memory mic er allerede i nettbutikken og bestilt av meg. Følg med her for test av mikrofonen.

 

VIDEOKURS: LAG VIDEO MED MOBIL

 

Jo Hjelle har bakgrunn som videojournalist i NRK og Bergens Tidende.

Siden 2016 har han holdt videokurs for å hjelpe næringsliv og institusjoner i gang med å lage egne videoer til sosiale medier og nettsider.

 


Send meg nyhetsbrev om video, sosiale medier og trender:

Navn *
Navn

 

VIDEO OG SOSIALE MEDIER

Inspirerende og lærerikt kurs som setter deg og dine kollegaer i gang med å lage videoer til sosiale medier og nettsider.

Ta kontakt for et uforpliktende tilbud.

3 skritt for å begynne med video.

Video er sannsynligvis på huske-listen din. De levende bildene fyller opp våre Facebookfeeder og fortrenger dine fine bilde- og link-poster. 

Noe må gjøres. Men hva?

Du trenger ikke miste nattesøvnen. Her er de første tre trinnene du kan ta:

1. Utstyr
Du trenger ikke kjøpe dyrt og flott utstyr. Videokameraer kan være så vanskelige å bruke at du ikke klarer å tenke på innhold, bare på knapper og innstillinger. Derfor anbefaler jeg mobiltelefonen som videokamera. Du vet hvordan den virker og har derfor plass i hodet til å tenke på det som skal skje foran kameraet. Så kjøper du noen enkle mikrofoner, stativ og en stor powerbank. Det flotte og kostbare utstyret kan komme siden.

2. Redigering
Her må du velge enten en redigerings-app på telefonen eller redigeringsprogram på mac/PC. Videoshop er en app for både iPhone og Android som er enkel og grei i begynnelsen. Når ambisjonene stiger, skifter du bare til verktøy som klarer mer.  

Men det går også fint å lage videoer som ikke trenger redigering og etterbehandling. Det setter en del grenser for hva du kan finne på, men til gjengjeld slipper du å lære deg redigeringsverktøy med en gang.

3. Husk hva du skal
Du skal lage enkle og effektive videoer for sosiale medier, nyhetsbrev eller nettside. 

Du skal ikke prøve å være et profesjonelt videoproduksjonsselskap. Du skal ikke lage flotte og vanskelige reklamefilmer som ellers koster hundretusenvis.

Sånn. Nå er du klar. Å gjøre feil er noe du lærer av. Sett i gang. Gjør så mange feil du bare klarer. Lykke til :-)

Hilsen Videomannen Jo Hjelle

Ta kontakt om du vil at jeg skal holde videokurs for deg og kollegaene dine.

Ja takk, jeg vil gjerne ha flere nyhetsbrev fra Videomannen

* må fylles ut